Data Governance Scan

Bent u klaar voor een data-transformatie?

Met behulp van data kunnen overheden enorme voordelen behalen, zoals spectaculaire verhogingen in efficiëntie en het vele malen beter van dienst kunnen zijn van burgers. Steeds meer overheden beseffen dit ook. Echter, zonder een fatsoenlijk beleid (‘governance’) op data, investeringen in data vaak weggegooid geld zijn.[1]

Goede governance houdt onder andere in: het precies bepalen hoe data waarde oplevert, welke belangrijke databronnen er zijn en bij wie de verantwoordelijkheid daarvoor ligt.

Echter, in 2008 had slechts 38% van de organisaties een goede governance voor hun data.[2] Dat is zonde, want daardoor kunnen ze vaak niet het beoogde resultaat behalen. Het aantal bedrijven met goede data governance is sindsdien toegenomen, maar we zien dagelijks dat veel bedrijven het nog niet op orde hebben.

Lees over een succesvolle data governance scan keyboard_arrow_right

Het meten van data governance

Er is aangetoond dat veel organisaties niet weten hoe ze data governance aan moeten pakken.[2] Daarom hebben Landscape en Universiteit Leiden de Data Governance Scan ontwikkeld, waarmee data governance meetbaar wordt. In de scan krijgen overheden, bedrijven en afdelingen snel inzicht krijgen hoe gereed hun organisatie is om meer waarde uit data te halen. De scan bestaat uit drie overzichtelijke stappen:

Stap 1
Interviews

Door middel van interviews met functies als business analysts en enterprise architects en door het bestuderen van documentatie, krijgen we snel en effectief inzicht in uw huidige data governance.

Stap 2
Vertaling

Hierna beantwoorden we een uitgebreide data governance-vragenlijst, waaruit de scores van de organisatie worden berekend. Deze scores worden in een grafiek weergeven, waardoor eenvoudig hoge en lage scores kunnen worden gesignaleerd.

Stap 3
Interpretatie

Ten slotte interpreteren we hoe die scores zich verhouden tot uw organisatie en schrijven heldere en actiegerichte aanbevelingen. We maken samen een plan om deze aanbevelingen op te volgen.

Waarom de Landscape Data Governance Scan?

Data is de toekomst[3]: benut u het al?

Snel inzicht of u klaar bent voor ‘big data’

Bespaar kosten en voorkom slechte investeringen

Wetenschappelijk onderzocht

Neem contact op voor meer informatie keyboard_arrow_right

Wetenschappelijk onderzocht

De Data Governance Scan is wetenschappelijk getest. 73% van 15 participanten gaven in de evaluatie-sessies aan het model valide en relevant te vinden. Het meest gewaardeerd werden de heldere gestructureerde duiding van de huidige stand van zaken en de praktische aanbevelingen. 74% van 10 perticipanten gaf aan dat ze deze methode zouden gebruiken om data governance maturity van een organisatie te meten.

In samenwerking met Universiteit Leiden wordt de scan wetenschappelijk doorontwikkeld om hem nog beter aan te laten sluiten op de wensen van organisaties.

Praktische informatie

Voor wie

De scan is bedoeld voor IT-intensieve bedrijven, overheden, afdelingen of ketens vanaf ongeveer 20 man.

Doorlooptijd

Al heel snel is duidelijk hoe klaar de organisatie is voor big data: de scan duurt slechts één maand

Landscape & partners

Landscape is een jong IT-bedrijf, gespecialiseerd in data strategy, data science en de ontwikkeling web apps. Het bedrijf is gelieerd aan de Universiteit Leiden en kenmerkt zich door een wetenschappelijke aanpak en een persoonlijke klantrelatie.

ICTU is een overheidsinstantie die andere overheden ondersteunt met IT. ICTU gelooft dat de scan kan helpen bij de big data-ambities van de overheid.

De DGS is ontstaan vanuit een masteronderzoek en wordt doorontwikkeld door Landscape, in samenwerking met het Leiden Centre of Data Science van de Universiteit Leiden.