Big data-workshop

Ontdek als team wat big data voor je organisatie kan betekenen

big data-workshop

Iedereen heeft erover gehoord, maar wat kun je er nu precies mee? Meer dan je in eerste instantie denkt! Onze unieke big data-workshop leert jou en je collega's op een voor iedereen begrijpelijke manier wat big data voor je organisatie kan betekenen en wat de valkuilen zijn. Dit is de eerste stap om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

In de big data-workshop leer je waar je big data allemaal voor kunt gebruiken. Het geeft je inzicht in kansen en mogelijkheden, maar leert je ook kritisch zijn. Je wordt gestimuleerd out of the box te denken, je creativiteit wordt aangewakkerd en je krijgt zicht op business cases die voor jouw organisatie interessant zijn.

Voorbeeldkaart

Het werken met een kaartspel stimuleert de creativiteit

Om deelnemers te helpen denken in termen van big data, werken we met een intuïtief kaartspel dat we zelf ontwikkeld hebben. Dit kaartspel structureert de mogelijkheden en stimuleert de creativiteit.

Elke kaart bevat één dataset en geeft uitleg over de mogelijkheden en consequenties die bij het gebruik daarvan komen kijken. Aspecten die daarbij uitgebreid aan bod komen zijn onder andere gestructureerdheid, persoonsgegevens en de kosten.

Een van onze cases

Los een herten­overschot op met big data

Een voorbeeldcase heet Hertenoverschot en draait om het in kaart brengen van de hertenpopulatie in Nederland en daar vervolgens op verantwoorde wijze mee omgaan. Staatsbosbeheer heeft te kampen met een groot overschot aan herten in natuurgebieden. Het is lastig deze herten te lokaliseren en overlast te voorkomen met diervriendelijke preventiemaatregelen. Hoe kan Staatsbosbeheer Big Data gebruiken om het gedrag en de locatie van de herten in Nederland te voorspellen?

Big Data Workshop at Brill Publishers
Voorbeeldkaart

Databronnen

Staatsbosbeheer heeft de beschikking over een unieke databron: uitgebreide data over stambomen van de hertenpopulatie in Nederland. Daarnaast kunnen er verscheidene publieke en private databronnen gebruikt worden, zoals weersverwachting, drone-beelden, thermische camera's en historische file-informatie.

Lees over een succesvolle big data workshopkeyboard_arrow_right

Zet de eerste stap voor big data en volg met je collega's een unieke workshop

Mogelijkheden zien

Een van de moeilijkste uitdagingen van big data is het zien van de mogelijkheden, wat zowel inzicht in bedrijfsvoering, kennis van techniek als creativiteit vereist. Het kaartspel stimuleert allen.

Draagvlak creëren

Zonder draagvlak in je organisatie heeft een big data-project weinig zin. Door in een workshop met een groep collega's zelf ideeën te bedenken, wordt dit draagvlak gecreëerd.

Datakwaliteit verbeteren

In een succesvolle dataketen werken meerdere collega's samen aan een hoge datakwaliteit. In een workshop wordt het voor alle collega's duidelijk wat hun rol in deze dataketen is en hoe de kwaliteit verhoogd kan worden.

Waarom de Landscape Big Data Workshop?

De big data-workshop is een goede eerste stap om de big data-ambities van je organisatie te verwezenlijken.

Krijg een helder overzicht van concrete en geschikte business cases van big data

Werk aan draagvlak en breng de techniek en business dichter bij elkaar

Stimuleer een gezond-kritische houding en verbeter de vaardigheden van je team

Voor iedereen in de organisatie, ongeacht big data voorkennis

Plan een afspraak voor meer informatie keyboard_arrow_right

Data & big data

Data wordt gezien als de olie van de 21e eeuw; data is de toekomst. Organisaties moeten meegroeien met de technologische ontwikkelingen van deze tijd. Door data te beschouwen als echte toegevoegde waarde, kunnen enorme winsten worden behaald.

Data is big data als het voldoet aan minstens twee van de volgende drie condities:

  • Volume: een groot volume aan data, bijvoorbeeld meerdere terabytes.
  • Velocity: data die snel verandert en snel geanalyseerd moet worden.
  • Variety: verschillende typen van data, bijvoorbeeld Twitter en YouTube.

Ook als je organisatie geen big data heeft, is de big data workshop erg waardevol omdat het in kaart brengt welke data er verzameld moet worden.

Lees meer over het belang van data voor je organisatie keyboard_arrow_right

Een workshop op maat

Iedere organisatie heeft andere uitdagingen en de workshop heeft de grootste impact als cases voor alle deelnemers relevant zijn. Daarom wordt met relevante cases die aansluiten op uitdagingen, de workshop toegespitst op je organisatie

Voor iedereen in de organisatie

De big data-workshop is toegankelijk en interessant voor iedereen in je organisatie, ongeacht voorkennis.

Sterker nog: de workshop is het meest effectief indien een brede vertegenwoordiging uit de organisatie aanwezig is.

Goede ideeën moeten opgevolgd worden

Ideeën die tijdens de workshop bedacht zijn, moeten opgevolgd worden. De volgende stap is daarom vaak een analyseproject.

Kom meer te weten over data analyticskeyboard_arrow_right